Asahi ja lääketieteelliset aspektit FinnFest-juhlissa 2017

12.10.2017
Yrjö Mähönen

Asahi Nordic -yhdistyksen pääkouluttajat Ilpo ja Ykä kutsuttiin USA:n Minnesotan Minneapolikseen esittelemään suomalaista terveysliikuntaa: asahia. Juhlien aiheena oli tänä vuonna Suomi/Finland 100 vuotta. Juhlat olivat tosi arvokkaat. Jopa presidentti Niinistö rouvineen oli juhlistamassa tilaisuutta. Noin viiden päivän aikana esiteltiin suomalaisuutta monella tavalla. Mukana oli suomalaista kirjallisuutta, koululaitoksen edistyssuunnitelmia jne.

Meidät otettiin Minneapoliksessa erittäin ystävällisesti vastaan. Eläkkeellä oleva sisätautien erikoislääkäri ja sairaalasektorin ylilääkäri Eugene Ollila tuli autollaan hakemaan meidät lentokentältä ja esitteli kaupunkia kiertoajelun merkeissä. Minneapolis-kaupungissa on melkein yhtä paljon ihmisiä kuin koko Suomessa: 5,3 miljoonaa asukasta!

Eugene vei meidät jopa erääseen kiinalaisia järjestelmiä (taiji, qigong, akupunktio) harjoittavan laitoksen omistajapariskunnan juttusille. Ja kas kummaa kyseinen pariskunta innostui asahista niin paljon, että he tulevat Suomen käynnin yhteydessä kouluttautumaan asahi-ohjaajiksi. Tämän toimipisteen kautta meidät ohjattiin esittelemään asahia peräti Minnesotan kiinalaisen lääketieteen instituuttiin.

Tässä kiinalaisen lääketieteen instituutissa asahi otettiin erittäin sydämellisesti vastaan. Asahia arvostettiin uutena mielenkiintoisena innovaationa ja nimen oman sen takia, että asahi on niin selkeän yksinkertainen harjoittelumenetelmä. Tämän ominaisuuden ansiosta kuka tahansa voi sitä harjoitella. Arvostettiin myös sitä, että asahi pyrkii samoihin tavoitteisiin kiinalaisten järjestelmien kanssa, vaikka ajattelu perustuukin länsimaalaiseen lääketieteeseen.

Esittelimme asahia sekä pienten powerpoint-esitysten että sen jälkeen tapahtuvien yhteisharjoitusten muodossa. Järjestimme asahin aamuharjoituksia. Osanotto oli runsasta ja suhtautuminen yllättävän myönteistä. Niinpä viisi amerikkalaista halusi saman tien kouluttautua C-tason asahi-ohjaajiksi. Koulutimme heidät.

Floridassa on asahia harjoitettu suomalaispiireissä jo vuosia. Siellä on käytetty Asahi-Ykän tuottamaa DVD:tä harjoitusoppaana. Matkamme aikana koulutetut uudet amerikkalaiset asahi-ohjaajat sijoittuvat Minneapolikseen, New Yorkiin ja Kalifornian Piilaaksoon. Nörtithän ehdottomasti tarvitsevat asahia jaksaakseen tehdä töitään ja voidakseen hyvin (allekirjoittaneen ajatus).

Miksi valitsitte nämä liikkeet?

Eräs uusista asahi-ohjaajista on Minneapoliksen Mayo-klinikan fysiatrian erikoislääkäri. Hän on harjoittanut kiinalaista aamuvoimistelua (Tai chi) 40 vuotta. Siis suurin piirtein yhtä kauan kuin Nordic-yhdistyksen puheenjohtajamme Ilpo Jalamo. Kyseinen kollega heti huomasi asahin erinomaisen käyttökelpoisuuden kuntoutuksessa. Hän kysyi asahi-ykkössarjaa opiskeltuaan: ”Miksi valitsitte sarjaan juuri NÄMÄ LIIKKEET”?

Vastaus oli seuraava:

Lähtökohta 1
Harjoittelu valittiin tapahtuvaksi nimenomaan seisaaltaan, eli jalkeilla
perustelut:
1.    tasapainojärjestelmä kehittyy koko ajan
2.    maan vetovoima pyrkii pitämään luustoa vahvana
3.    mukavuus: voi treenata missä vain, kun ei tarvitse mennä makuulle

Lähtökohta 2
Järjestelmän tulee olla yksinkertainen
perustelut:
1.    jokainen pystyy harjoittamaan lajia
2.    harjoitussarjan oppii helposti ulkoa
3.    kun harjoittaa kyseistä voimisteluliikuntaa säännöllisesti, on terveyshyöty varma

Lähtökohta 3
Harjoitussarjan tulee sisältää kehon osien tärkeimmät liikkeet
selitykset:
A.    Niska-hartiaseutu
1.    Hartioiden pyörittely: nostelua jännittäen ja rentouttamista vuorotellen
2.    Niskalihasten jännittämistä ojennuksessa ja rentouttamista päätä roikuttaen
3.    Kaularangan kiertoliikettä päätä sivuille kääntäessä
B.    Alempi selkä
1.    Selän oikean nostamisasennon harjoittelua
2.    Selän torsiokierto (=vartensa ympäri kiertyminen)
3.    Sivutaivutukset
4.    Rotaatio
C.    Tasapainoharjoittelu
1.    Painopisteen alentaminen
2.    Lonkkanivelten refleksien harjoittaminen ja kytkeminen tasapainoon (sammakko)
3.    Nilkkanivel-refleksien kytkentä tasapainoon: kanta-päkiä-keinuttelu
4.    Loppuvirtaussarjan viivytelty jalan siirto: askeltekniikan harjoittelu

Asahi on kova juttu. Asahi sarja numero ykkönen on kaiken perusta. Sen ideana on mahdollisimman suuri yksinkertaisuus, ja silti syvällinen vaikutus terveyteen ja hyvinvointiin.

Asahi-Ykä

Tilaa Extranet-tunnuksesi

Tilaa itsellesi extranetin salasana.
Edellytyksenä on, että olet maksanut jäsenmaksun ja olet C- tai B-lisenssiohjaaja.
Tilaa tunnus osoitteesta asahinordic@gmail.com tai linkistä alla.

Haluan tilata tunnuksen.

Ota yhteyttä!

Tiedustele Asahi Nordicin ohjaajakoulutuksia tai kysy, missä asahia voi harrastaa.

Haluan lisää tietoa ohjaajakoulutuksista

  • asahi
  • asahi nordic
  • asahi health

Asahi Nordic ry on yhdistys ja sen seuraama koulutusjärjestelmä.
Koulutus pohjautuu Asahi Health-terveysliikuntaan. Asahi, Asahi Nordic ja Asahi Health ovat rekisteröityjä tavaramerkkejä ja niiden käyttö ilman merkinhaltijan lupaa on kielletty.