Ilpo Jalamo ja erikoislääkäri Yrjö Mähönen kuuluvat asahin kehittäjiin

20 vuotta suomalaista asahia

Ilpo Jalamo muistelee asahin alkuvaiheita ja miten laji sai muotonsa. Vuosikymmenten saatossa alkuperäinen ajatus on edelleen mukana, mutta mukaan on tullut myös uusia suuntia. Tutustu asahin kehittäjiin kuuluvan Ilpo Jalamon blogiin aiheesta,

 

 

Ykkössarjasta se alkoi

Asahin ensimmäisen liikesarjan kehitystyö alkoi neljän perustajajäsenen Jalamo-Klemola-Mikkonen-Mähönen toimesta vuonna 2004 ja samat henkilöt perustivat Asahi Health Terveysliikunta ry nimisen yhdistyksen vuonna 2006. Alkuvuosien toiminnassa oli jälkikäteen ajateltuna enemmän intoa kuin harkintaa mukana, mutta pienistä kommelluksista huolimatta laji sai nopeasti tuulta siipiensä alle ja mediakin kiinnostui uudesta suomalaisesta terveysliikunnasta. Lehtijuttuja oli kymmeniä, radiokanavat tekivät haastatteluja ja Asahi-Ykä Mähönen esiintyi Studio 55:n TV-ohjelmassa kertomassa lajin terveydellisistä vaikutuksista. Finnair otti kokeiluluonteisesti asahin pitkien lentojensa terveysliikunnaksi ja osana Aasian yhteyksien kampanjaa asahin iskuryhmä kävi esittelemässä suomalaista lentojumppaa Iso-Britannian Manchesterissa asti. Asahia vietiin maailmalle ja isosti.

 

Eri suuntiin

Alkuhuuman jälkeen asahin nelivaljakolle kävi kuten monelle rock-bändille. Yhteishenki alkoi rakoilla ja riitoja syntyi siitä, kuka on minkäkin biisin säveltäjä tai liikkeen kehittäjä ja kuka sanoittaja, kenelle kuuluivat rojaltit ja kuka oli pääsolisti ja kuka basisti. Yleensä yhdistystoiminnassa pyritään kasvattamaan yhdistyksen jäsenmäärää, mutta Asahi Health Terveysliikunta ry ei koskaan ottanut uusia jäseniä riveihinsä. Homma haluttiin pitää omissa käsissä, mutta ote alkoi lipsua. Klemola lähti ensimmäisenä soolouralle ja muodosti itsenäisen tyylisuuntansa Syvä-Asahin. Filosofian tohtorin asiantuntemuksella Timo on tehnyt omalla sarallaan hienoa työtä ja hänen koulutusohjelmastaan löytyy nykyisin eri tasoja keho-mieliharjoituksista alkaen asahin soveltamiseen somaattisena menetelmänä. Timon toimintaan voi tutustua: www.asahi.pro

Yhdistys purettiin samassa paikassa missä se oli perustettukin – Lauttasaaren Liikuntakeskuksessa maaliskuussa 2014. Pian yhdistyksen purkamisen jälkeen Mikkonen perusti oy:n ja jatkoi asahin ryhmäohjausta ja uusien ohjaajien koulutusta itsenäisesti Lauttasaaressa. Nykyisin Keijon koulukunta seuraa nimeä Asahi-Health Original ja kokeneena liikunnan ohjaajana ja karatemestarin asenteella Keijo toimii edelleen aktiivisesti asahin ja liikunnan parissa. Tämän vuoden alussa Keijo avasi uuden Budogym-nimisen harjoitussalin Lauttasaaressa. Keijon edustamasta asahista löytyy tarkempaa tietoa www.asahi.fi

Miten sai alkunsa sitten Asahi Nordic, www.asahinordic.com, siitä seuraavassa.

 

Asahi Nordic ry saa alkunsa

Asahi-yhdistyksen lopetettua toimintansa ja kumppaniemme lähdettyä omille teilleen, minä ja Yrjö Mähönen jäimme joksikin aikaa ihmettelemään tilannetta, mutta yhteisellä koulutusmatkalla Tallinnassa päätimme perustaa uuden yhdistyksen. Sellaisen, jonka jäseneksi jokainen lajista kiinnostunut voisi liittyä ja päästä siten vaikuttamaan lajin kehitykseen. Kohtalon oikusta suomalainen Asahi Nordic ry saikin alkunsa Virossa! Virallisesti yhdistyksen perustamispaperit laadittiin kuitenkin Oulussa loppuvuonna 2015. Perustajajäseninä olivat Tuula Hakkarainen, Ilpo Jalamo, Marketta Mantere ja Yrjö Mähönen. Alusta lähtien tavoitteena oli pohjustaa yhdistyksen toiminta terveysliikunnalle ja liikuntahoidolle kunnioittaen länsimaisen lääketieteen tulkintaa liikunnan terveydellisistä hyödyistä.

Yhdistys kasvoi nopeasti ja nykyisellään sillä on noin 400 rekisteröityä jäsentä, joista reilu puolet on asahin ohjaajia. Luku ei anna oikeaa käsitystä asahin harrastajamääristä, sillä kaikki asahin harrastajat eivät välttämättä ole yhdistyksen jäseniä. Esimerkiksi Mähönen ohjaa Helsingin seudulla yli kymmentä ryhmää. Toisin sanoen hän vaikuttaa yksinään jo noin kahdensadan ihmisen liikkumiseen. Asahi Nordic ry:n lukuisat muut ohjaajat vaikuttavat vastaavalla tavalla tuhansien suomalaisten viikoittaisiin liikuntatottumuksiin ja jos lukuun lisätään Klemolan ja Mikkosen ohjaajat ja heidän ryhmänsä, voidaan sanoa asahin harrastajajoukon olevan Suomessa melko huomattava. Toki päätavoitteeseen – asahin saamiseksi koko kansan terveysliikunnaksi – on vielä matkaa, mutta ehkä asahin 40-vuotispäivänä maali on lähempänä.

Asahi Nordic ry:n perustajaryhmästä Marketta ja Tuula eivät enää ole aktiivisesti mukana ja minä ja Ykä toimimme lähinnä taustavaikuttajina. Uudet henkilöt ovat nyt ohjaimissa ja Asahi onkin saanut lisävirtaa akkuunsa. Yhdistysmuotoisena toimijana Asahi Nordic ry on jäsenenä SOSTE ry:ssä (Valtakunnallinen kattojärjestö, johon kuuluu yli 250 sosiaali- ja terveysalan järjestöä) ja yhdistyksemme tekee yhteistoimintaa useiden suomalaisten terveysjärjestöjen kuten Hengitysliiton kanssa. Asahi Nordicille on myönnetty suomalaisuudesta kertova Avainlippu yhteisömerkki, joka kertoo palvelun laadusta ja siitä että kyse on suomalaisesta tuotteesta ja se työllistää Suomessa.

 

Asahi Nordic menestyy maailmalla

Suomen ohella asahi leviää Asahi Nordicin kouluttajien toimesta ulkomaillakin. Kreikassa, Espanjassa ja Virossa on säännöllistä toimintaa ja Asahi Nordicin verkkokurssin käyneitä yksittäisiä harrastajia löytyy ympäri Eurooppaa. Yhdysvalloissa Asahi Nordic on ollut aktiivisesti mukana vuosittaisessa amerikansuomalaisten FinnFest tapahtumassa ja maahan valmistui äskettäin neljä A1 tason kouluttajaa ja yksi A-ohjaaja. Asahi Nordicin englanninkielinen uutiskirje menee kuukausittain lähes 1500 tilaajalle. (Jos olet kiinnostunut tilaamaan uutiskirjeen, sen voi tehdä www.asahiworld.com kautta. Toinen mahdollisuus on tilata se Euroopan alueen englanninkieliseltä sivulta www.asahinordic.eu.) Asahi Nordicilla on suomenkielinen nettisivustonsa, www.asahinordic.com ja englanninkieliset sivustot kohdistettuna Yhdysvaltoihin ja EU:n alueelle. Asahin tavaramerkki on voimassa EU:n alueella ja USA:ssa merkki rekisteröitiin tämän vuoden alussa. Ainoastaan Asahi Nordicin ohjaajat ja kouluttajat ovat oikeutettuja toimimaan tämän merkin valtuuttamina asahin edustajina.

 

Tilaa uutiskirjeemme

 

Asahi Nordicin järjestelmä on suomalainen Avainlipputuote

Asahi Nordicin koulutusohjelmassa huomioidaan asahin liikesarjojen ohella myös käytännön toimintaan liittyviä seikkoja kuten asahi-ryhmän perustaminen, markkinointi, terveydelliset hyödyt, opetustekniikka ja esiintymis- ja viestintätaidot. Nordicin toiminnassa on tiedostettu, että pelkästään liikesarjojen harjoittelulla ei synny pätevää asahin ohjaajaa. Asahi Nordicin koulutus ei toimikaan yhden omagurun johdolla, vaan paikalla on yleensä vähintään kaksi kouluttajaa ja lääketieteen luennot tapahtuvat etänä yhdistyksen lääkärin asiantuntemuksella. Viimekertaisella Lohjan ohjaajakurssilla koulutukseen osallistui lääkärin ja kahden pääkouluttajan lisäksi kolme apukouluttajaa.

Ohjaajien koulutuksen ohella Asahi Nordic huolehtii myös rivijäsenistään. Heille järjestetään tapahtumia ympäri vuoden. Jo perinteeksi muodostunut Terveyspäivä pidetään tänä vuonna huhtikuussa, toukokuussa suunnataan liikuntalomalle Rodokselle ja elokuussa on yhteinen Kesäpäivä omine ohjelmineen. Uutena jäsentapahtumana Asahi Nordic ry järjestää yhdessä Helsingin Sydänkuntoutus ry:n ja Modern Nordic Walking edustajien kanssa suuren liikuntatapahtuman Helsingin Bolt-areenalla toukokuussa. Ohjelmaa löytyy koko perheelle ja huhujen mukaan Asahin maskotti Asa Hilveskin on paikalla!

 

Pysy vauhdissa, sillä asahi vie mukanaan.

 

Tutustu Asahi Nordiciin www.asahinordic.com

 

 

0
Feed

Jätä kommentti