kuoroasahi

Asahi kuorotoiminnassa

Tutustu, miten asahiharjoittelua voi hyödyntää kuorolauluharjoittelussa. Asahin avulla saadaan hengitys kulkemaan ja harjoittelijat keskittymään. Asahi Nordicin B-lisenssiohjaaja Margaret Vainio kertoo tarkemmin. Lue blogista.

Artikkeli ilmestyi ensimmäisen kerran SULASOLin lehdessä 4.2019,

Kuoronharjoitus on alkamassa. Laulajat ovat fyysisesti paikalla, mutta heidän ajatuksensa ja tunteensa pyörivät aivan muualla. Viimeiset tulevat saliin hengästyneinä, toiset juttelevat ja toisia tuo puheen pälpätys jo hermostuttaa. Miten saadaan nopeasti muokattua näistä yksilöistä yhtenäinen soiva soitin?
Kuoronjohtaja pyytää kaikki laskemaan tavarat käsistään ja nousemaan jaloilleen. Hengitetään hitaasti, mutta tehokkaasti ja liikutaan seuraamalla johtajan rauhallisia virtaavia Asahin eleitä. Käydään kolme rentoutusliikettä läpi, jatketaan kolmella niska ja hartialiikkeellä, sitten kolme selkäharjoitusta ja viimeksi kolme tasapainoharjoitusta. Joka osio keskittyy eri kehonalueelle, mutta koko kroppa on mukana jokaisessa liikkeessä. Siirryttäessä yhdestä osiosta toiseen kerrataan aina hengitystä tasaava liike. Keskitytään ainoastaan omaan kehon tuntemuksiin ja hengitykseen. Johtaja antaa mahdollisimman vähän suullisia ohjeita. Uusikin kuorolainen pääsee heti mukaan näihin yksinkertaisiin liikkeisiin. Jokaista liike toistetaan vain muutaman kerran ja siirrytään sujuvasti seuraavaan niin, että sarjasta muodostuu yhtenäinen soljuva ketju. Huomaamatta ajatusmylly hidastuu, hartiat laskeutuvat, hengitys syvenee, ryhti suoristuu ja mieli valpastuu. Muutamassa minuutissa Asahia tekemällä kuorolaiset ovat aktivoituneet päästä varpaisiin, äänihuulet mukaan lukien ja heidän keskittymisensä on kohdistunut johtajaan.


Asahi monitasoinen vaikutus kuorotyössä

Vaikka Asahi kehitettiin alun perin puhtaasti terveysliikuntamuodoksi, se on aivan kuin varta vasten kuorokäyttöön tehty monestakin syystä. Helposti opittavat liikkeet tehdään yleensä seisten, mutta ne voidaan soveltaa myös istuma-asentoon. Ei tarvitse mitään muita välineitä, mattoja tai erikoisvaatteita. Hitaiden liikkeiden tehdessä ei hikoilla, niin ei tarvitse vaihtaa vaatteita tai käydä suihkussa heti sen jälkeen. Sitä voidaan tehdä isoissa ryhmissä, myös eri-ikäisten ja -kuntoisten kanssa. Lapset rakastavat sitä!

Monella kuorolla on jo hyvä alkurutiini, jossa tehdään hengitysharjoituksia, sivutaivutuksia ja pyöritellään hartioita. Asahin sarjoista löytyy nämä samat liikkeet, mutta siinä tapahtuu myös paljon muuta hyödyllistä samanaikaisesti. Mainitsen tässä vain muutamia näistä.


Hengitys


Liikkeet tehdään rauhallisen hengityksen tahdissa. Kiire tai stressaava tilanne töissä tai kotona voi jumittaa hengityksen ja jäädä kehoon loppupäiväksi aivan huomaamatta, niin johtajalla kuin kuorolaisella. Jos johtaja aloittaa harjoituksen kireänä, hänen olotilansa heijastuu suoraan kuorolaisiin ja koko kuoro lamaantuu. Muutama syvä hengitys liikkeiden kera avaa näitä jumeja ja laskee verenpainetta. Hengittämällä samaan tahtiin erillisistä ihmisistä alkaa muodostua yhtenäinen elävä organismi.


Pumppaava liike


Koko keho on mukana yksittäisessä liikkeessä – kehon toiminta koordinoituu harmoniseksi. Pieni pumppausliike polvissa saa myös verenkierron ja nivelnesteet liikkeelle. Tämän pumppausliike estää jalkojen puutumista, vaikka harjoituksessa tai esityksissä seisotaan pitkäänkin.


Stressin poisto


Mieli on mukana Asahin harjoituksessa, esim. mielikuvien avulla. Kehon tuntemuksiin ”ankkuroitumalla” saadaan mieli rauhoittumaan. Tällöin stressaavat ja esiintymisjännitystä aiheuttavat ajatukset poistuvat. Harjoituksen tuottama henkinen rauhallisuus ja ruumiillinen rentous siirtyvät kuorotyöskentelyyn ja esiintymistilanteeseen.


Virtaavuus


Asahin virtaavilla liikkeillä harjoitetaan samanlaista imua, jota tarvitaan pitkien fraasien, jopa pitkän teoksen laulamiseen. Virtaavat kädenliikkeet muistuttavat kuoronjohtamista ja herkistävät kuoron seuraamaan johtajan musiikillisia viittauksia. Asahin harjoittelu vaikuttaa myös johtajan johtamiseen. Kun johtaja on hyvin maadoittunut ja asustaa omaa kroppaansa (TAI toimii oman kehonsa keskuksesta), hänen ilmaisussaan on enemmän syvyyttä ja uskottavuutta. Näin hänen tulkintansa välittyy laulajille (vähemmällä heilumisella.)


Tasapaino ja asentoergonomia


Kun kehon hallinta paranee, tapaturmariski vähenee lavalla tai kuorokorokkeilla, harjoituksissa ja kotona. Sen seurauksena kuorolaisille tulee vähemmän sairauspoissaoloja.


Hiljaisuus


Asahi eroaa esimerkiksi Zumbasta siinä, ettei siinä ole taustamusiikkia, jonka tahdissa on pysyttävä. Sen sijaan kuunnellaan omaa hengitystä ja sisäistä rytmiä. Asahi onnistuu johtajaa seuraamalla, eikä tarvitse paljon sanallista informaatiota. Kaikki muskarissa käyneet tietävät, että musiikki lähtee hiljaisuudesta. Myös kuoroharjoitukset on hyvä aloittaa hiljaisuudessa.


Helppous ja muunneltavuus


Opittuaan Asahin muutamat liikkeet, ne ovat aina mukana. Ei tarvitse seurata videota tai lukea ohjeita paperista. Kuorolaiset voivat tehdä liikkeitä myös kotona osana päivittäisiä aamu- tai iltarutiineitaan. Asahia tehdään yleensä seisten, mutta kaikkia liikkeitä voidaan soveltaa istuma-asentoon. Esimerkiksi esiintymismatkalla istumasarjan läpivieminen bussissa tai lentokoneessa virkistää kuorolaisia ja voi estää veritulppien muodostumista jaloissa. Samat liikkeet voidaan tehdä myös makuuasennossa ja näin nopeuttaa toipumista sairaudesta tai leikkauksesta. Ei tarvitse odottaa jumpparin tuloa, vaan kuntoutus voidaan aloittaa heti omatoimisesti hillityillä Asahin liikkeillä.


Valppaus


Asahia harjoittaessa yleensä pidetään katse suoraan edessä. Samanaikaisesti pyritään huomaamaan käsien liikkeet ylhäällä, alhaalla ja sivuilla ja sillä tavalla laajentamaan näkökenttää. Tämä taito on kuorolaisille erittäin tärkeä, koska heidän tulisi nähdä yhtäaikaisesti sekä nuottikansio että johtajan viittaukset. Koska aistit virittäytyvät ja jumit poistuvat Asahilla, laulajasta tulee avoin kanavavastaanottamaan musiikillista viestintää ja välittämään sen eteenpäin kuulijalle.


Vinkkejä kuorojohtajalle

Asahin sarja voidaan myös jakaa tehden muutaman liikkeen kerrallaan pitkin harjoitusta. Tämä virkistää kuoroa paremmin kuin tavallinen tauko, vie paljon vähemmän aikaa, eikä viritä ajatuksia liikaa. Moni liike voidaan tehdä parin kanssa vaihtelun vuoksi. Tämä lisää kuorolaisten interaktiivisuutta sanattoman viestinnän tasolla. Yksi kuorolainen kerrallaan voi olla vastuussa Asahin ohjaamisesta. Periaatteessa kuitenkin suosittelen, että johtaja itse vetää, tai ainakin osallistuu Asahi-alkulämmittelyyn. Muuten hän astuu kuoron eteen kylmiltään, ilman Asahin integroivaa vaikutusta.


Tutustu sinäkin asahiin ja sen moniin soveltamismahdollisuuksiin, www.asahinordic.com

0
Feed

Jätä kommentti