Asahi on aktiiviliikkujan ja urheilijan työkalu

Risto Lehto, Asahi Nordicin pääkouluttaja, pohtii asahia osana aktiiviliikuntaa ja urheilua. Risto on itse aktiivinen liikunnan harrastaja ja asahi tukee hänen muuta harjoitteluaan vahvistamalla kehokoordinaatiota, keskittymistä sekä toimii palauttavana harjoitteena.

Olympiafinaali, 100 metriä. lähtölaskenta on alkamassa ja urheilijat valmistautuvat suoritukseen. Osa heiluttelee kehoaan ja käsiään, osa tekee niskan ja pään pyöritysliikkeitä, osa keskittyy hengitykseen ja tuijottaa kohti maaliviivaa rakentaen mielessään mielikuvaa juoksumatkan vaiheista aina maaliviivan ylitykseen uudella maailmanennätystuloksella. Tässähän sitä asahia jo olikin.

 

Asahi kuuluu kaikille

Joskus miellämme asahin lajiksi, joka soveltuu iäkkäille tai vähän liikkuville. Aivan oikein, sitä se on. Entäs sitten huippu-urheilijat ja aktiiviliikkujat? Työhyvinvoinnissa asahi palauttaa kehoa ja poistaa stressiä. Eikö tämä toimisi urheilussakin? Asahi valmistaa suoritukseen ja poistaa suorituspaineita sekä rentouttaa kehoa. Asahi palauttaa suorituksen jälkeen ja on liikuntahoitoa vammautumisen jälkeen.

Asahin 11 periaatetta toimivat oman kehon liikemallin sisäistämisessä, mutta ne toimivat myös oikean tekniikan ymmärtämisessä urheilusuorituksessa. Nivelketjuperiaatteen yhdistäminen rauhalliseen suoritustapaan ovat työkaluja puhtaan liikkeen ja tekniikan aikaansaamiseen.

 

Asahi valmistaa sinut suoritukseen

Parhaimmat tulokset saadaan, kun kehon rentous yhdistyy stressittömään mieleen. Siihen tarvitaan työkalu, joka yhdistää ja ratkaisee molemmat tarpeet. Asahi on ratkaisu.
Oli kyse sitten pelin voittamisesta, ensimmäisenä maaliin pääsystä, oman ennätyksen rikkomisesta on oma mieli ja keho se vaikein este, joka on voitettava. Suorituspaineet ja epäilyt omasta onnistumisesta jäykistävät kehon ja mielen. Sen seurauksena olemme kierteessä, jonka lopputulos ei ole toivottu. Tarvitaan keinoja rentoutumiseen ja mielen vapauttamiseen.

Muutamalla asahi-liikkeellä saamme vaikutuksia aikaan

  • mieli vapautuu ja tyhjenee
  • syke laskee
  • rauhallinen hengitys rauhoittaa mielen
  • keho hapettuu
  • huollat kehoasi

 

Sovella asahin liikkeitä lajiisi

Asahin periaatteet toimivat kaikissa lajeissa. Golfissa voit muutamalla asahi-liikkeellä valmistaa kehoasi juuri lajinomaisiin tarpeisiin, mutta samalla rauhoitat myös mielesi. Sama koskee vaikka tenniksen pelaajia, koripallopelaajaa vapaaheittoviivalla, jalkapallossa rangaistuslaukaukseen tai sen torjuntaan valmistautumisessa.

Asahin nivelketjuperiaate kulkee samaa reittiä jääkiekon laukauksessa, tenniksessä, jalkapallossa, golfissa, koripallossa, keihäänheitossa ja vaikka maastavedossa painonnostossa.

 

Mitä sitten kun sattuu?

Huippu-urheilussa on vammautuminen ikävä osa arkipäivää. Sitä ei voi estää. Asahi on myös liikuntahoitoa eli hoitoa, jota voi itse itselleen antaa. Rauhallisen suoritustavan yhdistäminen nivelketjuun on tapa löytää kehon luonnollinen liike ilman kipua. No pain big gain.
Asahi Nordic on kouluttanut myös fysioterapeutteja. Miksipä ei myös urheilujoukkueen fyssarilla olisi hyvä olla asahi-osaamista työkaluna pelaajien toipumisen edistämiseen.
Voit aloittaa asahin avulla harjoittelun hyvinkin pian loukkaantumisen jälkeen. Asahia voit tehdä vaikka makuulla, jos jalka on paketissa ja olet vuoteenomana. Siitä nouset pikkuhiljaa istumaan ja aloitat varovaisen istuma-asahin harjoittelun. Asahin avulla saat mielesi palautumaan aktiivitoimintaan ja kehosi aktivoituu sen myötä.

Asahin pumppaava liikemalli toimii terapeuttisena harjoitteena vahvistaen verenkiertoa sekä aktivoiden kudosten nestevirtausta. Asahi vahvistaa vastustuskykyä ja motivoi palautumaan.

 

Asahi on fyysistä

Asahin liikkeet ovat myös vaativia. Asahia voidaan toki tehdä helppona arkiliikuntana ja siinä sen osa on tärkeää. Asahin kaikissa liikkeissä on lääketieteellistä ja fysioterapeuttista hyötyä. Teemme aineenvaihduntaa aktivoivia liikkeitä, teemme erilaisia kiertoliikkeitä faskioille, lantioalueen kiertäviä ja tukevia liikkeitä. Asahi hoitaa selkää. Teemme rintarangan kiertoja ja vaikutusalueena on myös lanneranka. Teemme niin etuketjuun kuin takaketjuun vaikuttavia liikkeitä. Asahin tasapainoliikkeet ovat monipuolisia ja tehokkaita.

Asahin ehkä tärkein tekijä on koko kehon liike. Vaikka keskittyisimme selkäliikkeisiin, on meillä silti koko keho mukana: kädet, jalat, hartiat, niska, silmät.

 

Asahi kuuluu jokaiseen päivään

Ota asahi osaksi jokapäiväistä arkeasi aina aamusta alkaen. Asahi aktivoi kehosi ennen lähtöä aamulenkille. Asahi poistaa stressiä ja mieli on virkeä. Asahin avulla pystyt hoitamaan myös omia satunnaisia vammoja, joiden takia ei vielä leikkauspöytää tarvita.
Asahi rauhoittaa mieltä ja helpottaa unen saantia. Tiukan jääkiekko-ottelun jälkeen mieli käy vielä kaukalossa, vaikka keho kaipaisi unta.

Anna asahin rauhoittaa ja tuudittaa sinut uneen.

 

Asahi kuuluu alkulämmittelyyn

Lajista riippumatta on aina huolehdittava alkulämmittelystä. Se voi olla fyysistä liikkumista tai henkistä valmistautumista. Valmistautuminen alkaa hyvästä kehon asennosta ja sen tiedostamisesta. Aloita ensin muutamalla isolla avaavalla hengitysliikkeellä.

Rentous
Tee ensin muutama rentouttava liike. Anna katseen olla avoin ja laajenna näkökenttääsi. Yhdistä mielen ja kehon rentous tilaan, jossa mieli on vapaa ja kehon liike on valmis rentoon suoritukseen.

Hartia-alueen liikkeet
Tee muutama hartiapyöritysliike. Keskity jännityksen ja rentouden erottamiseen. Anna kehosi pyöristyä kumartamalla ja avaa sen jälkeen asentosi näkökenttää laajentaen.

Selkäliikkeet
Ota leveämpi asento siten, että asentosi on tukeva ja voimakas. Tee kiertoja sivuille siten, että rintarankasi tekee kiertävää liikettä. Selkäsi on hyvässä asennossa ja jalkasi tukevat asentoasi. Tee myös muutama sivutaivutus

Tasapaino
Tee muutama tasapainoliike ja yhdistä kehon liike laajaan näkökenttään ja rauhalliseen liikkeeseen

 

Hyödynnä siis asahia arjessasi, mutta myös kilpailuissa ja tavoitteissa olivat ne sitten urheilussa tai työelämässä.

Muista kuitenkin, että asahi ei ole kilpailua. Asahin avulla kilpailustakin tulee leikkiä. Leikkimieli voittaa aina.

0
Feed

Jätä kommentti