jii riikonen

Asahi on budokan koneistolle monitehovoiteluöljyä – ja aivoille myös

Asahin kehittäjillä on kaikilla kamppailulajitaustaa, mutta kehitystyöstä on jo aikaa. Tutustu, miten 2022 valmistunut asahi-ohjaaja ja karateka Jii Roikonen kokee asahin osana kamppailuharjoittelijan arkea.

 

Budokan kokemuksia asahista vuonna 2022

Olen treenannut Oulun Karateseurassa kohta kahdeksan vuotta Shotokan-karatea; vetänyt tiiviisti harjoituksiakin jo muutaman vuoden, aikuisten ja varhaisnuorten ryhmiä. Lajivalikoimaani ovat myöhemmin tulleet myös Ryukyu Kobudo ja Aikido, jotka ovat avartaneet käsitystäni myös karatesta ja ymmärrystäni budon olemuksesta.

Kobudo-opettajani Kaisa-Liisa Turunen alkoi viime keväänä vetää seurassamme Asahi-harjoituksia, ja lähdin uteliaana kokeilemaan tätä minulle aivan tuntematonta liikuntamuotoa. Heti alusta asti huomasin liikesarjojen tehokkuuden ja miten erinomainen laji Asahi on tukemaan budolajien harjoittelua. Rauhalliset, pehmeillä ja suurilla liikkeillä kaikkia vartalon lihaksia käyttäen keskittyneesti tehtävät Asahi-liikesarjat toimivat oivana alkulämmittelynä ennen karateharjoituksia tai harjoitusten jälkeen tehtävänä rentouttavana, sykettä tasaavana ja kevyesti venyttelevänä loppujumppana.

Shotokan on voimakasta, matalien ja pitkien asentojen räjähtävää karatea, joten huolellinen lämmittely ja oikeaoppinen venyttely ennen lajitekniikkaharjoituksia olisi aina erittäin tärkeää lihasvammojen ennaltaehkäisyksi. Liian vauhdikas ja repivä alkulämmittely aiheuttaa helposti enemmän haittaa kuin hyötyä nyrjähdysten, venähdysten ja revähdysten muodossa. Valitettavan usein näkee etenkin varttuneempien harjoittelijoiden ryhmissä jonkun nilkuttavan sivuun satutettuaan itsensä jo alkulämmittelyssä.

Pehmeä ja huolellinen, sykettä pikkuhiljaa nostattava ja lihaksia liikkeisiin rauhallisesti totuttava Asahi toimii turvallisena ja tehokkaana valmistavana harjoitteena, jonka ansiosta vältytään vammautumisilta. Myös ajatukset rauhoittuvat Asahi-harjoituksen aikana, päivän huolet pyyhkiytyvät mielestä ja mieli avautuu ottamaan paremmin vastaan tulevia budoharjoitteita. Keskittymiskyky paranee, mikä sekin auttaa kehittämään oman harjoittelun laatua ja välttämään monia vammautumisiin johtavia virheellisiä suorituksia. 

Olen ottanut omaan työkalupakkiini Asahi-liikesarjat vetäessäni nyt kesällä junnujen karateryhmää, ja on ollut hauska huomata, kuinka ennakkoluulottomasti lapset ovat lähteneet mukaan vähän erilaiseen alkujumppaan. Voin lämpimästi suositella Asahia kaikille budo-lajien treenaajille iästä riippumatta kunkin oman harjoittelukokonaisuuden laadun parantamiseksi.

Jii Roikonen
1. dan Shotokan JKA
Asahi Nordicin kouluttama ohjaaja

0
Feed

Jätä kommentti