erikoislääkäri

Asahi sopii kaikille - myös erityisryhmille

Maarit Lintukorpi pohtii blogissa, miten asahi sopii erityisryhmille.  Blogin kirjoittaja Maarit Lintukorpi on hyvinvointialan yrittäjä Lohjalla Mandaram Oy:ssä ja pitää säännöllisesti asahitunteja sekä -kursseja niin Lohjalla kuin muuallakin Uudellamaalla. Hän on koulutettu

Asahi Nordicin B-ohjaaja, joka parhaillaan jatko-opiskelee A1-kouluttajaksi. Maarit on myös Asahi Nordic ry:n varapuheenjohtaja.


Asahia parkinsonia sairastaville


Asahi- terveysliikunnalla on paljon annettavaa meille kaikille, myös henkilöille, joiden liikkumiskyky on rajoittunut. Pidimme sisätautien ja geriatrian erikoislääkäri Yrjö Mähösen kanssa asahi-terveysliikuntapäivän parkinsonismia sairastaville 26.9.2020 Lohjalla Kalkkipetterin Eväs-Torpalla. Päivää oli toteuttamassa Lohjan Parkinsonkerho ry yhdessä Uudenmaan Parkinsonyhdistyksen kanssa. Aurinkoisena syyspäivänä paikalle saapui lähes 40 jäsentä Uudenmaan alueen eri parkinsonkerhoista.

Paikalla oli myös Uudenmaan Parkinsonyhdistyksen puheenjohtaja Kaarina Malm, joka piti päivää kaikin puolin onnistuneena. Hänen mukaansa onnistuimme pitämään asiapitoisen ja konkreettisen asahi-esittelyn. Hänen mielestään oli erityisen tärkeää, että korostimme sitä, miten tekemällä itse pieniäkin asioita voi vaikuttaa omaan toimintakykyynsä ja vointiinsa. Sain ohjata asahia Lohjan Parkinson- kerholle viime syksynä. Jo silloin syntyi idea koko Uudenmaan alueen kerhojen yhteisestä asahi-terveysliikuntapäivästä. Lohjan kerhon Heikki Böös ja minä suunnittelimme päivän ohjelman ja sitä toteuttamaan saimme myös yhden asahin kehittäjistä, sisätautien ja geriatrian erikoislääkärin Yrjö Mähösen.
Tilaisuuden aluksi pidin lyhyen katsauksen Kalkkipetterin historiaan, ja paikan päällä sattuikin olemaan useita, jotka olivat olleet Kalkkitehtaalla töissä. Oli hienoa kuulla heidän kokemuksiaan entisistä ajoista. Yrjö Mähönen jatkoi luennoimalla asahista sekä kertoi asahin hyödyistä parkinsonismia sairastavien näkökulmasta. Ykän luentoa on aina ilo kuunnella; hänen sanomastaan huokuu kokemus ja vahva asiantuntemus. Ykä luennoi jälleen vakuuttavasti, sopivalla huumorilla höystettynä. Myös pieniä asahiharjoituksia mahtui luennon sekaan.

Lounaan jälkeen Ykän luento jatkui ja päivä huipentui yhteiseen asahiharjoitukseen, minun ohjaamaani asahin 1. sarjaan. Kaikki olivat innolla mukana; jopa he, jotka alkuun hiukan epäilevästi suhtautuivat päivän sisältöön. 

Lohjan kerhon pj Matti Tukiainen kysyi päivän päätteeksi, kuinka moni haluaa jatkossa osallistua asahitunneille – kaikkien kädet nousivat ylös! Asahi
vakuuttaa ja vaikuttaa


Yhteenvetoa sisätautien ja geriatrian erikoislääkäri Yrjö Mähösen luennosta


Parkinsonin tauti johtuu tietyn keskiaivojen alueen hermosolujen vähittäisestä tuhoutumisesta; syytä hermosolujen vaurioitumiseen ei tiedetä. Tämä johtaa hermovälittäjäaine dopamiinin puutteeseen ja tahdonalaisia liikkeitä säätelevien hermoratojen vaurioitumiseen. Säännöllinen liikunta, jossa vahvistetaan tasapainoa ja lihaskuntoa, on hyödyllistä parkinsonpotilaalle. Asahi on turvallista ja siinä harjoitetaan nimenomaan niitä taitoja, joita potilas tarvitsee omassa elämässään: jalkavoimia, tasapainoa, koordinaatiota, joustavuutta, liikelaajuutta ja jopa muistia, joka taudissa saattaa heikentyä tavallista herkemmin. Asahin harjoittelusta on hyötyä aivosairauksissa. Kun harjoittaa asahin kaltaista voimistelua, aivoissa entiset hermoliitokset vahvistuvat ja uusia hermoliitoksia syntyy entisten avuksi. Noin puolet parkinsonpotilaista kaatuu useamman kerran vuodessa. Kaatuilu johtuu tasapainon ja asennonsäätelyjärjestelmien rappeutumisesta. Kaatuilua ei pystytä vähentämäään lääkehoidolla. Asahiterveysliikunnan harjoituksiin kuuluu oleellisena osana tasapainon harjoittaminen. Harjoitukset tehdään jalkeilla, jolloin tasapainojärjestelmä stimuloituu.


Asahia on ilo ohjata – ja on ollut ilo huomata miten hyvin se sopii myös erityisryhmille! Miten upeaa onkaan kokea, todeta ja nähdä asahin harjoittamisen hyödyt, niin keholle kuin mielellekin.


Asahista on apua meille kaikille!

0
Feed

Jätä kommentti