Asahi vaikuttaa vagushermon toimintaan

Asahi Nordicin pääkouluttaja, sisätautien ja geriatrian erikoislääkäri Yrjö Mähönen kertoo, miten asahi vaikuttaa vagushermoon ja miten tärkeää meille on pehmeä liikunta.
Pääkouluttaja Risto Lehto kertoo, miten käytännössä harjoittelemme.

Asahi on pehmeää liikuntaa

Kun katsomme asahia sivusta tietämättä mitään lajista mitään, syntyy miellyttävä ja rauhoittava tunne. Katsojanakin alamme liikkumaan hitaasti harjoittelevan ryhmän mukana. Ehkäpä rohkaistumme ja liitymme mukaan. Asahin pehmeällä ja rauhallisella liikkeellä on vaikutus niin harjoittelijoihin kuin sivusta seuraajiin. Asahi vie mukanaan.

 

Mitä on pehmeä liikunta?

 

sisätautien ja geriatrian erikoislääkäri Yrjö Mähönen

Pehmeä liikunta on tietysti turvallista: mitään eri rikota, eikä rasitusvammoja synny. Ei muodostu edes liikuntaan usein liittyvää stressiä. Kudoksia stimuloidaan pehmeillä liikkeillä rakentumaan ja parantumaan.

Kun liikutaan ilman stressiä, toisin sanoen luovutaan suorittamisesta, kortisolin eli stressihormonin eritys lisämunuaisten kuorikerroksista vähenee. Kun tämän hormonin pitoisuus kudoksissa vähenee, alkaa puolustuskyky toimia paremmin: T-lymfosyyttien (puolustussolujen) toiminta aktivoituu mitattavasti.
Tällaisen pehmeän liikunnan myötä palautumishormonin eli oksitosiinin eritykselle löytyy hyvä mahdollisuus. Oksitosiini erittyy aivolisäkkeen takalohkosta ihmisen palautuessa rankoista suorituksista. Sen ansiosta kudokset alkavat rakentua ja vammat parantua nopeammin.

 

Asahi vaikuttaa vagushermoon

 

Asahi on lisäksi ns. koreografista liikuntaa, ikään kuin tanssia. Tällainen liikunta on kaikkein tehokkainta aivojen kognitiivisten toimintojen kehittämisessä. Tämä tarkoittaa muistin, päättelykyvyn ja oppimiskyvyn elpymistä. Kaiken lisäksi asahin kaltainen rauhallinen ja kehotietoinen harjoitus vaikuttaa aivan ilmeisesti sisälmyshermoston säätelyyn. On todennäköistä, että tämän tyyppinen harjoittelu vaikuttaa kymmenennen aivohermon (kiertäjähermon eli vaguksen) toimintaan.

Amerikkalainen psykiatrian professori ja tutkija Stephen Porges on esittänyt ns. polyvagaaliteorian. Lyhyesti kuvaillen suolistosta tietoa tuottava vagushermo välittää aivoille kolmenlaista käyttäytymismallia: hälytys, lamaantuminen tai turvallinen olo.

Asahia harjoittaessa vagushermon ventraaliosasto (mahan puoleinen osasto) aktivoituu tuottaen turvallisuutta. Tällöin ihminen on ns. ruoansulatustilassa. Sen ansiosta em. palautumishormonilla on mahdollisuus vaikuttaa kudoksia rakentavasti.

 

Hidas liike ja tasavauhtisuus ovat asahin tunnusmerkkejä

 

Risto Lehto, Asahi Nordic -pääkouluttaja

Kun harjoittelemme asahia avaamme ensin mielemme ja kehomme isoilla hengitysliikkeillä. Pyrimme yhdistämään liikkeen ja hengityksen keskittyen sierainhengitykseen. Mikäli harjoittelija kokee sierainhengityksen hankalaksi, ei huolta. Asahissa ei tarvitse stressata vaan pääasia, että hengität ja nautit liikkeestä ja asahista.

Rentousliikkeissä avarramme näkökenttäämme ja haemme itsellemme huolettoman ja rennon mielentilan kiertoliikkeillä ja heilautuksilla. Olemme tässä ja nyt ilman huolia ja murheita.

Rentousliikkeiden myötä siirrymme ensin niskahartia-alueen liikkeisiin ja niiden myötä selän erilaisiin taivutuksiin ja kiertoihin. Viimeisenä osana sarjaa ovat erilaiset tasapainoliikkeet. Kaikki sarjoja sekä liikkeitä yhdistää rauhallisuus sekä keskittyminen hengityksen ja liikkeen yhdistämiseen.  

 

Ei suorituspaineita, ei stressiä

 

Asahi-harjoituksessa tarkkailemme ympäristöä rennossa mielentilassa nauttien miellyttävästä liikkeestä tuntien, miten keho ja mieli voivat hyvin. 
Vaikka haluamme, että kaikissa asahin liikkeissä on terveysvaikutuksia, ei niitä valmenneta harjoittelijalle sanan varsinaisessa merkityksessä. Valmentaminen luo suorituspaineita ja syntyy tunne, että että pitää osata. Silloin ei harjoitus ole enää mielekästä ja syntyy stressiä.

Ohjaajan tehtävä tunneillä on toki kertoa liikkeiden oikeista suoritustavoista ja myös ohjata siten, että liikkeiden ominaisuuksia harjoitellaan yhdessä. Kyseessä on kuitenkin ehkä yhden tai kahden liikkeen tarkennuksista yhden harjoituksen aikana.  Tarkoitus on, että harjoitellaan yhdessä ja koetaan sen myötä asahin terveysvaikutuksia kokonaisuutena. Hitaan liikkeen ja säännöllisen harjoittelun myötä syntyy oman kokemuksen kautta sisältöä liikkeisiin. Kyllä niitä terveysvaikutuksia syntyy koko ajan ja harjoittelun myötä koemme niitä tärkeitä omia oivalluksia.

Hyvä ohjaaja tekee tunnista hauskan ja miellyttävän kokemuksen, jonka aikana arkihuolet unohtuvat. Harjoituksen jälkeen iloinen puheensorina täyttää pukuhuoneen ja hymyilevät harjoittelijat poistuvat kuka minnekin jatkamaan arkeaan.

 

Olemme taas elvyttäneet kehomme ja mielemme palauttavan suomalaisen asahin avulla.

0
Feed

Kommentit

29/12/2021 kirjoittanut Raija Kömmistö

ASAHI, loistojuttu! Rentoutta kehoon ja mieleen❣️

30/12/2021 kirjoittanut Lea Varpanen

Missä on Helsingissä mahdollista korona-aikaan päästä Asahin peruskurssille?

30/12/2021 kirjoittanut Asahi

Hei, Lea ja muut Asahin peruskurssia voi tiedustella Helsingissä kouluttaja ja ohjaaja Maarit Lintukorvelta, asahi@asahinordic.com. Maarit ohjaa aktiivisesti Helsingissä ja pitää myös kursseja.

Jätä kommentti