asahikoulutus

Päivitystä osaamiseen

Veisitkö autosi korjaajalle, jonka mielestä 70-luvulla opitut tiedot riittävät mainiosti hybridinkin korjaamiseen? Entä menisitkö kampaajalle, jonka mielestä vetyperoksidi on ainoa tapa hiustenvaalennuksiin? Kampaaja, sairaanhoitaja, autokorjaaja, opettaja... Mikä heitä yhdistää? No tietysti jatkokoulutus. Pohditaan hetki, miten asahin ohjaaja voi ylläpitää osaamistaan.

Asahi Nordic on nimi yhdistykselle, mutta samalla myös koulutusjärjestelmä. Järjestelmän puitteissa on mahdollista harrastaa asahia terveyden ylläpitämiseksi omin päin kotosalla tai rivijäsenenä yleisissä ryhmissä. Voit myös kouluttautua ohjaajaksi tai uusien ohjaajien kouluttajaksi. 


Asahin ohjaajatyöstä kiinnostuneille on olemassa ohjaajakurssit. C-kurssin aikana käsitellään yksityiskohtaisesti asahin 1 ja 2 sarjat, luennoidaan liikunnan terveydellisistä hyödyistä, tutustutaan seuratoimintaan liittyviin kysymyksiin kuten viestintään ja markkinointiin ja harjoitellaan opetustaitoja. Opetustaitojen harjoittelu tuntuu toisinaan tulevan pienenä yllätyksenä kurssilaisille. Liekö kysymyksessä suomalainen perusujous vai mikä, mutta opetusharjoitukset luonnollisesti kuuluvat ohjaajakurssin ohjelmaan. On vaikea ohjata ryhmää, jos ei uskalla mennä ryhmän eteen. Ohjaajakurssilla esiintymistaitokin kohenee ja ryhmien käytännön ohjaaminen vie ajan myötä loputkin oireet mahdollisesta esiintymisjännityksestä. Asahin avulla saadusta esiintymiskokemuksesta voi olla hyötyä monessa muussakin tilanteessa.


Mitä C-kurssin jälkeen?

Ohjaajien palautekyselyissä toivotaan säännöllisesti jatkokoulutusta. C-kurssihan on melko lyhyt. Kouluttajien näkökulmasta tuntuu välillä ristiriitaiselta, että silloin kun jatkokoulutusta on tarjolla, melko vähälukuisena ohjaajat osallistuvat niille? C-kurssin jälkeenhän on mahdollisuus osallistua B-kurssille, jolle ei ole muuta pääsyvaatimusta kuin että on suorittanut C-kurssin. B-kurssista hyötyy tietysti enemmän, jos on ohjannut ryhmää jonkin aikaa, mutta periaatteessa B-osuus on suoraa jatkoa C-kurssille.


B-kurssin ohella Asahi Nordic ry järjestää tasaisin väliajoin tiettyyn teemaan keskittyviä intensiivikursseja ja workshoppeja. Niissä keskitytään ohjaajakursseja tarkemmin johonkin teemaan. Ne ovat myös mainio tilaisuus luoda kontakteja muihin asahin harrastajiin ja ohjaajiin. Vuosittainen Asahin Terveyspäivä puolestaan ei ole vain yleisötapahtuma, se on samalla lisäkoulutusta ohjaajille. Esimerkiksi viimekertainen Terveyspäivä käsitteli hengitystä monesta eri näkökulmasta monen asiantuntijan voimin. Tarjolla oli valtavasti hengitykseen liittyvää tietoa, jota paikalle tulleet ohjaajat voivat hyödyntää omassa ohjauksessaan. 


Asahin kehitystyö alkoi vuonna 2004. Laji on siis vasta 15 vuotta vanha ja se kehittyy jatkuvasti. Asahin ohjaajalle on tärkeätä pysyä kehityksessä mukana eikä tuudittautua uskomaan, että se 10 vuotta sitten suoritettu viikonloppukurssi riittää koko loppuelämäksi. Ohjaaja voi olla menestyksekäs omassa ryhmässään eikä tietojen ja taitojen päivitys ehkä tunnu tarpeelliselta. Silloin tilaisuudet oppia uutta ja tarkistaa vanhat liikemallit menevät ohi huomaamatta. Riittävän hyvä ohjaaja muuttuu yllättävän nopeasti paikalleen jämähtäneeksi ohjaajaksi.
Menestyvän ohjaajan tunnusmerkkejä on halu ottaa haasteita vastaan, kyseenalaistaa omaa ajattelumalliaan, kokeilla ja oppia uusia asioita. Asahin kohdalla kasvavat ryhmäkoot, erityisryhmät, ulkomaalaisten opetus, yksityisluonteinen opetus, sisällön tuottaminen verkkoon, verkostoituminen, esiintymiskyky ja viestintätaidot vaativat monen ohjaajan kohdalla lisäkoulutusta. Joillakin paikkakunnilla asahi-ryhmät ovat ääriään myöten täynnä. Jossakin muualla ohjaaja ei onnistu saamaan paikalle edes kourallista harrastajia. Useimmiten syy ei ole paikassa, ajassa eikä muissa ihmisissä, vaan ohjaajan koulutuksessa ja asenteissa. Niitä on mahdollista kehittää.
Miten sinä toimit ohjaajana? Riittääkö itsellesi ja ryhmällesi se tieto, jonka sait vuosia sitten. Riittääkö sinulle ammattitaitoiseen ohjaamiseen viikonlopun C-kurssi? Asahiin liittyy paljon muutakin kuin pinnallinen liikesarjan toteuttaminen. Saatat alitajuisesti muuttaa liikkeitä ja unohdat, mitä niillä alkujaan oli tarkoitus saavuttaa. Asahistasi tulee pelkkä tyhjä kuori.

Asahi Nordic on perustettu harrastajaa ja ohjaajaa varten. Toiminta pyritään pitämään mahdollisimman laaja-alaisena sekä sisällöltään että maantieteellisesti. Toisinaan jäsenistöltä tulee kritiikkiä, jos oman kotipaikan lähellä ei satu olemaan koulutusta. Tietyn tilaisuuden järjestäminen kuitenkin edellyttää., että löytyy aktiivinen paikkakuntalainen, joka varaa koulutustilan ja on mukana järjestelyissä. Keväällä tapahtumia oli Turussa, Helsingissä, Eestissä ja Rodoksella. Syksyllä niitä on muun muassa Lohjalla ja Akaalla. Ota yhteyttä yhdistyksemme pääkouluttajiin, jos olet kiinnostunut järjestämään jonkin asahi-tilaisuuden kotipaikallasi. Kouluttajat ovat useimmiten valmiita matkustamaan, jos paikka ja kiinnostunut ryhmä löytyy. 


Tartu siis toimeen, osallistu tai auta tapahtumien järjestelyissä, kouluttaudu itse tai tule mukaan kouluttamaan!


Seuraa tietoa koulutuksistamme.

0
Feed

Jätä kommentti