Pia Lönnqvist asahi

Pia Lönnqvist on vuoden asahi-ohjaaja

Asahi Nordicin vuoden 2023 asahi-ohjaajaksi valittiin Pia Lönnqvist. Yhdistyksemme puheenjohtaja Risto Lehto jutusteli hiukan Pian kanssa. 

 

Onnittelut, Pia vielä kerran valinnasta Asahi Nordicin vuoden asahi-ohjaajaksi. Luulen, että monet ovat nyt kiinnostuneita, kuka on Pia Lönnqvist ja mitä sinulle kuuluu.

 

Kerrohan siis, Pia, kuka olet?

Kiitos onnitteluista, tämäpä on mukava yllätys! Olen helsinkiläinen musiikin ja mosaiikkitaiteen parissa toimiva yrittäjä. Perheyrityksessämme aloitin suoraan koulunpenkiltä ylioppilaskirjoitusten jälkeen jo vuonna 1979, mutta musiikki ja kaikenlainen taide ovat aina olleet elämässäni todella tärkeitä. Viisikymppisenä oli vihdoin aika heittäytyä täysillä taiteiden vietäväksi, ja sillä tiellä olen edelleen.

 

Miten sinä aikoinaan löysit asahin ja Asahi Nordicin?

Asahiin tutustuin alunperin eräässä töölöläisessä liikuntakeskuksessa jo viime vuosikymmenen alkupuolella, ja laji tuntui heti omalta. Olen aina liikkunut paljon - teini-ikäisenä taitoluistelijana ja lukiolaisena luistelukouluvalmentajana, nuorena äitinä mm. muodostelmaluistelijana ja sulkapalloilijana, ja viisikymppisenä juoksin vielä pitkiä lenkkejä monta kertaa viikossa ja puolimaratoninkin vetäisin vuonna 2009. Polvilleni kaikki nämä lajit olivat aika rajuja, ja kymmenisen vuotta sitten oli suorastaan pakko vaihtaa vähän rauhallisempiin lajeihin. Asahi Nordicin toiminnasta kuulin parisen vuotta sitten ja Maarit Lintukorpeen tutustuin viime vuonna Hyvä ikä-messuilla

 

Oliko päätös ohjaajaksi kouluttautumisesta helppo? Miksi lähdit koulutukseen?

Päätös oli tosiaankin helppo ja ajankohtakin mitä mainioin! Uusi ja kovin mieleinen liikuntaharrastus löytyi minulle kuin tilauksesta! Olen iloinnut uudesta tärkeäksi kokemastani lajista ihan täysillä. Maaritin koulutuksessa Fuengirolassa viime vuoden marraskuussa sain tosi hyvät eväät ryhtyä ohjaajaksi Suomessa ja Espanjassa, jossa vietämme talvet hiljattain eläköityneen puolisoni kanssa.

 

Kerrohan, Pia, asahi-ryhmistäsi

Espanjassa pidän asahitunteja Canteran puistossa Los Pacosissa. Se on iso ja kaunis puisto vanhan louhoksen syleilyssä Espanjankotimme lähellä. Fuengirolan kaupunki on tehnyt puistosta oikein viehättävän. Puistossa on useampia tasoja, ja jos haluaa ja jaksaa kiivetä portaat ylös niin pääsee ihailemaan kukkulalta alla olevaa kaupunkia ja kauempana siintävää Välimerta - maisemat ovat kerrassaan upeat! Kesällä olen pitänyt tunteja mm. Meilahden kirkon liikuntasalissa. Siellä eivät Suomen oikukkaat säät häiritse, ja osallistujat ovatkin löytäneet paikalle mukavasti kaikista sateista ja ukkoskuuroista huolimatta.

 

Mielenkiintoista! Sinulla on siis ryhmiä myös Espanjassa. Kerrohan lisää, miten asahi on otettu vastaan

Espanjan ryhmään on kertynyt mukavasti väkeä. Olen mainostanut aktiivisesti mm. taloyhtiömme ilmoitustaululla ja Facebookin eri ryhmissä, mutta perinteinen "puskalennätin" on selkeästi toiminut parhaiten. Aluksi paikalle löysivät naapurit ja lähitalojen asukkaat, sitten heidän kaverinsa ja kavereitten kumppanit, ja tieto tunneistani levisi alueella tehokkaasti. Olen iloinnut jokaisesta uudesta asahi-tuttavuudesta ja tulevaa asahi-talvea odottelen jo innokkaana. Viikolla 43, lokakuun puolessa välissä siis, on aika aloitella Canteran puistossa uusi kausi. Viime talvena tunnit pidettiin tiistaisin ja torstaisin aamukympiltä, mutta iltatunneillekin oli jonkin verran kysyntää. Niitäkin järjestän varmasti tulevana talvena!

 

Olet nyt toiminut jonkin aikaa asahi-ohjaajana. Kerro, miksi sinusta ihmisten pitäisi harrastaa asahia?

Minun on helppo kertoa asahista kaikille etenkin omien kokemusteni kautta. Mainitsemani aikaisemmat liikuntalajini olivat kaikki aika vaativia ja kuluttaviakin, ja nyt, reilusti yli kuusikymppisenä, oli oivallinen aika löytää lempeä ja kehonhuoltoon kokonaisvaltaisesti vaikuttava liikuntalaji, jonka parissa uudet polvenikaan eivät joudu liialliseen rasitukseen. Jokaisen keho rapistuu ikävuosien karttuessa, joillain hitaammin, joillain nopeammin. Asahi on kuin vaivihkaa voimistanut omaa kroppaani ja koen olevani kaikin tavoin paremmassa kunnossa kuin moneen vuoteen. Ei kolota eikä kiristele missään!

 

Entä ohjaajakoulutus. kerro, miksi sinusta ihmisten pitäisi kouluttautua ohjaajaksi

Asahille tuntuu olevan nyt melkoinen noste. Espoolaiset ystäväni huhuilevat minua sinnikkäästi vetämään tunteja naapurikaupunkiin. Nyt olisi oiva sauma perustaa useampikin ryhmä eri puolille Espoon laajaa kaupunkia. Kuka ottaisi tästä koppia? Tilausta tuntuu olevan!

 

Ennen kuin lopetellaan juttua, kerrohan, miten aioit jatkaa asahin parissa? Mitä tapahtuu Pian asahille vaikkapa seuraavan vuoden aikana? Aiotko yrittää tavoitella vuoden asahi-ohjaajatitteliä kenties toista vuotta peräkkäin?

Oi siinäpä olisikin minulle kiva uusi tavoite toteutettavaksi! Jatkan ilman muuta asahin parissa vielä kauan! Olen iloinnut jokaisesta vetämästäni tunnista - niitä on kertynyt vajaan vuoden aikana yli 70 -  ja etenkin tunneillani saamastani palautteesta. Ihmiset ovat olleet ilahtuneita heille jakamastani asahi-tietämyksestä, ja erityisesti minua lämmittävät kaikki kuulemani tarinat monenlaisten pienten ja suurempienkin vaivojen helpotuksesta asahi-harjoitteiden jälkeen. Istumatyöläiset iloitsevat niskajäykkyyden häviämisestä, selkävaivojen vähenemisestä, ja yksi heistä kertoi, että jatkuvasti häiriköivä päänsärky on kadonnut ja työssään usein puutuvat kädet eivät enää puudukaan. Toinen mainitsi nukkuvansa paremmin kuin vuosiin. Tällainen palaute lämmittää. Tiedän olevani oikealla asialla ja odotan kuulevani vielä monta positiivista tarinaa asahin hyvistä vaikutuksista.

Kiitos, Pia haastattelusta. Oikein kivaa alkavaa syksya sinulle.

 

Oletko sinä ensi vuonna vuoden 2024 asahi-ohjaaja?

Asahi Nordic kouluttaa ohjaajia säännöllisesti ja sinäkin voit aloittaa ohjaajana. Asahi on suomalaista terveysliikuntaa, joka on helppo aloittaa. Myös ohjaustoiminta on helppo aloittaa. Lajin ohjauksen aloittaminen ei vaadi aikaisempaa liikunnan ammattilaisuutta. Toki kokemuksen ja lisäkoulutuksen myötä osaaminen kasvaa. Asahi on toisaalta loistava laji myös niille ammattilaisille. Asahi sopii niin terveysalan kuin liikunta-alan ammattilaisille.

Tutustu koulutusmalliimme.
Etsi kalenteristamme koulutustapahtumat.

 

 

Tutustu, miten erikoislääkäri Yrjö Mähönen näkee asahin osana terveyttämme, oheiselta videolta.

0
Feed

Jätä kommentti