Pirkko Mäkinen Asahi

Pirkko Mäkinen, vuoden asahi-ohjaaja 2020

Tutustu asahi-ohjaaja Pirkko Mäkiseen Eurajoelta. Asahi Nordic ry valitsi Pirkon vuoden asahi-ohjaajaksi 2020. Yhdistyksen puheenjohtaja kyseli Pirkon kuulumisia.


Onneksi olkoon, Pirkko valinnasta vuoden asahi-ohjaajaksi.


Kiitos Asani Nordic hallitukselle nimityksestä.


Miten asahi on vaikuttanut elämääsi?

Asahi on vaikuttanut elämääni todella paljon, jo ensimmäisestä koulutuksesta lähtien se tuntui niin omalta. Koin, että tämä on juttu, jota voin viedä Eurajoelle ryhmiini. Koulutus ja luottamusta herättävä sekä innostava ilmapiiri kannustivat eteenpäin.
Aloitin ryhmien ohjaamisen. Ryhdyin viime kesänä kevytyrittäjäksi ja en olisi sitäkään vuosi sitten uskonut tekeväni. Olen nauttinut Asahin tuomasta uudesta vaiheesta elämässäni.


Miten olet päätynyt asahiin?

Kuulin ashista tuttavani kautta ja hakeuduin ummikkona C- ohjaajakoulutukseen Turkuun kesäkuussa 2019. Olin halukas kokeilemaan jotakin uutta. Olen itse käynyt vuosikymmeniä erilaisissa jumpparyhmissä ja eläkkeelle jäätyäni ohjannut vertaisohjaajana/vapaaehtoisena mm. kuntosalin kiertoharjoittelua ja pihajumppia. Kaipasin ohjauksiin jotakin mikä sopisi kaiken ikäisille ja – kuntoisille ja olisi helppoa toteuttaa. Oman iän myötä aloin myös kaipaamaan liikuntaani pehmeämpiä vaihtoehtoja. Entistä enemmän mainonnan kautta markkinoitiin kehonhuoltoa, liikkuvuutta ja mielen hyvin vointia tuottavia harjoituksia. Aika oli niin sanotusti asahille otollinen. Jatkoin uusiin koulutuksiin. Kävin B- ohjaaja koulutuksen heti saman vuoden syyskuussa Lohjalla ja Workshopin marraskuussa Turussa eli innostus oli saatu.

Mikä asahissa on sellaista, että se toimii sinun mielestäsi? 

Liikkeiden rauhallisuus ja silti tehokkuus sekä monipuoliset vaikutukset. Helpot ja toistuvat liikkeet eikä aina uusien koreografioiden ja musiikin miettimistä. Sopii niin monille ja varioituna lähes kaikille ja harjoitus tuottaa mielelle ja keholle luotettavasti hyötyjä.
Vaikutuin myös asahin periaatteista; perustuu Länsimaiseen lääketieteeseen ja tutkittuun tietoon. Myös monissa terveysalan järjesöissä on asahi saanut jalansijaa. Asahi Nordic on tehnyt yhteistyötä mm. Hengitysliiton, Selkäliiton sekä Uudenmaan Parkinson-yhdistyksen kanssa. Laji on saanut kiinnostusta myös UKK-instituutissa. Geriatrin osuus lajin kehittelyssä ja koulutuksissa oli myös tärkeä viesti kohderyhmälleni sekä se ettei asahi sisällä filosofista, poliittista tai uskonnollista viestiä.
Koulutukset, kehittymismahdollisuudet ja tietojen syventäminen on huomioitu ja niistä informoitu aktiivisesti.

Mitä haluaisit sanoa muille asahista kiinnostuneille?

Asahin periaatteet ja Asahi Nordicin terveysnäkemykset ovat merkityksellisiä ja luottamusta herättäviä ja siltä pohjalta on ollut helppo asahia markkinoida. Olen ollut muutamissa yhdistyksissä ja tilaisuuksissa kertomassa asahista ja koskaan ei tiedä mikä esillä olo tuo uusia harrastajia ja kiinnostusta lajin pariin. Minulle on ollut hyötyä myös siitä, että olen ohjannut Eurajoella muitakin liikuntaryhmiä.
Asahin aloittamisen helppous on yksi hyvä markkinointikeino. Ei tarvita välineitä eikä tarvitse könytä lattiatasoon. Hyödyn saa jo ensimmäisestä harrastus kerrasta, joskin tuntemukset syvenevät mitä enemmän tietää liikkeiden vaikutuksista. Koulutukset ja muiden ohjaajien tapaamiset niissä ovat ihan keskeinen osa innostuksen ja osaamisen lisääjinä. Vinkkini ehdottomasti on koulutuksiin ja tapahtumiin osallistuminen. Oman ryhmän aloittaminen opettaa ja koulutuksista saa omalle ryhmälle tärkeitä vinkkejä, ilman omaa ryhmää opit voivat jäädä.
Itse olen osallistunut aktiivisesti viime vuonnakin Asahi Nordicin koulutuksiin mm. Workshop Turussa 4/2020, 1. sarjan kertaus verkkokoulutus 7/2020, kesäpäivät Lohjalla 8/2020 ja asahi-valmennus Turussa 10/2020. Kouluttautuminen kannattaa ja aina saa reppuun uusia eväitä.

Miten oma asahi-toimintasi pyörii, missä ohjaat?

Aloitin ohjaamaan asahia Eurajoen Eläkeliiton jäsenille syksyllä 2019 1 x/vk siis heti C-ohjaaja koulutuksen jälkeen.
Toisen ryhmän aloitin syksyllä 2020 Eurajoen Voimistelijoille 1 x/vk ja kolmannen ryhmän Luvialla myös viime syksynä 1x/vk. Kaikki ryhmät lähtivät hyvin alkuun ja kävijät ovat sitoutuneet toimintaan ja tuoneet mukanaan uusia harrastajia. Luvialla pidimme marraskuussa Risto Lehdon kanssa mukavan Asahi-päivän.
Korona vaan on aiheuttanut harmillisia taukoja ohjauksiin. Eurajoen Voimistelijoille tein koronan varjossa nyt tammikuussa 30 min. videon, jossa kuvasin 1. ja 2. sarjat ja jaoin sen linkkinä sähköpostilla ryhmäläisille.
Kesällä 2020 ryhdyin kevytyrittäjäksi.

Miltä tulevaisuus näyttää asahin osalta?

Tavoitteena lisäkoulutus ja tietojen syventäminen ja niiden toteutukseen vieminen. Liikkeiden oikeat tekniikat, vaihtoehdot ja teemaohjaukset sekä terveysvaikutukset kiinnostavat. Lisäoppia videoiden tekemiseen ja oman toiminnan markkinointiin sekä uusia tapoja toimia koronan aikaan. Näihin saanen vastauksia ja keinoja, kun olen nyt aloittamassa Asahi Nordicin A-ohjaajakoulutuksessa.
Korona haittaa/ estää nyt edelleen ryhmien vetämistä paikan päällä. Vaihtoehtomalleja nyt tarvitaan. Koronan salliessa olen aikeissa aloittaa Luvialla toisen ryhmän, jossa asahia tehdään istuen tai tuolia apuna käyttäen. Kevätauringon noustessa harkitsen Luvialla ohjaamista ulkona, missä on turvaväleistä helpompi huolehtia. Ohjauksia voisi kokeilla kesäaikaan myös enemmän ulkona tehtäviksi.
Toki askarruttaa, että mikäli tauko on pitkä, miten saa ihmiset palaamaan saleille ja paikan päälle. Osa odottaa kovasti, mutta passivoituuko osa ja jää koteihinsa. Siinä meillä on markkinoitavaa ja uskon kyllä, että tästä rokotusten kautta päästään taas tosi toimiin. Asahi on mukavassa nosteessa ja pidetään se yhdessä siellä.


Onneksi olkoon, Pirkko vuoden asahi-ohjaajanimityksestä ja menestystä sinulle asahi-yrittäjänä.

0
Feed

Jätä kommentti