asahi

Suomalaisen asahi-terveysliikunnan hyötyvaikutukset Parkinsonin tautia sairastavalle

Asahi-terveysliikunnasta on hyötyä jokaiselle. Se ylläpitää terveyttä ja auttaa toipumaan vammoista ja sairauksista. Asahia voi hyvin harjoittaa, vaikka ihmisellä olisi mikä tahansa sairaus. Harjoittaja hyötyy aina. Tutustu Yrjö Mähösen blogitekstiin.

Kun harjoittaa asahin kaltaista voimistelua, aivoissa entiset hermoliitokset vahvistuvat ja uusia hermoliitoksia syntyy entisten avuksi. Aivot ovat plastinen elin. Tämä tarkoittaa, että aivot koko ajan uusiutuvat. Vanhoja hermoliitoksia hajoaa ja uusia muodostuu vauhdilla: miljoona hermoliitosta sekunnissa. Tämä on kaiken oppimisen perusta: mitä harjoittaa, sen oppii. Jos lopettaa harjoittamisen, alkaa menettää taitoja. 

Asahin harjoittaminen vahvistaa niveliä ja niiden voitelu paranee. Lihakset vahvistuvat. Verenkierto ja lymfakierto elpyvät. Tasapaino paranee. Turvallista lihasten lämmittelyvenyttelyä tapahtuu.


Asahi toimii kuin tanssi


Kun liikuntaa harjoitetaan tietynlaisen koreografian (ikään kuin ”tanssin”) muodossa, syntyy erittäin tehokas aivojen stimulaatio. Se johtaa ns. harmaan aivoaineen tiivistymiseen, joka näkyy aivokuvauksissa. Ilmiö johtuu siitä, että hermosolut luovat entistä enemmän yhteyksiä toisiinsa hermosäikeiden kautta. Näitä viestiviä hermosäikeitä on kahdenlaisia: viestiä vieviä (aksonit) ja viestiä tuovia (dendriitit). Harmaan aineen tihentyminen tarkoittaa siten hermosolujen välisen viestinnän tehostumista.


Asahi on helppoa ja tehokasta suomalaista aamuvoimistelua


Parkinsonin tautia sairastavia on kuntoutettu mm. kiinalaisen aamuvoimistelun (tai chi) avulla. On todistettu, että sillä voidaan parantaa parkinson-potilaan tasapainoa. Suomalainen asahi, leikillisesti ilmaistuna ”suomalainen aamuvoimistelu”, muistuttaa kiinalaista liikuntatapaa. Asahi on kuitenkin paljon yksinkertaisempi ja helposti opittava voimistelumuoto. Jokainen harrastaja pystyy harjoittamaan asahia aivan tyydyttävästi jo ensimmäisellä harjoituskerralla!
Asahi harjoittaa tehokkaasti ihmisen liikuntajärjestelmää. Jos parkinsonismi todetaan, suosittelen, että potilas alkaa mahdollisimman pian harjoittaa asahi-terveysliikuntaa säännöllisesti. Suosittelen harjoituksia jonkin verran joka päivä. Esimerkiksi potilas voisi käydä asahi-ryhmässä harjoittelemassa kerran, tai kaksi kertaa viikossa, koska ryhmäliikunta on erittäin hyödyllistä mielenterveydelle. Lisäksi hän voisi harjoittaa asahia kotona omin päin 15 minuuttia päivässä.

Tällöin parkinson-potilaan vaurioitunut aivojen liikuntaa johtava järjestelmä saisi jatkuvaa harjoitusta. Tämä tarkoittaa, että liikunta ylläpitää ja vahvistaa jäljellä olevia hermoliitoksia. Lisäksi toistojen ansiosta syntyy uusia hermoliitoksia entisten tueksi.


Asahin vaikutukset eivät rajoitu pelkästään liikuntajärjestelmän ylläpitämiseen. Asahin kaltaisen liikunnan harjoittaminen johtaa myös aivojen kognitiivisten toimintojen kohentumiseen. Tällä tarkoitetaan, että muisti, päättelykyky ja oppimiskyky pysyvät paremmassa kunnossa.


Helsingissä 2.12.2019
Yrjö Mähönen
sisätautien ja geriatrian erikoislääkäri, yksi asahi-terveysliikunnan kehittäjistä

0
Feed

Jätä kommentti