Yrjö Mähönen

Suomalaisen asahi-terveysliikunnan hyötyvaikutukset syöpäsairauksia sairastaville

Yrjö Mähönen, sisätautien ja geriatrian erikoislääkäri, kirjoittaa asahista, liikunnasta ja syöpäsairauksista

Liikunnasta ja syöpäsairauksista tiedetään jo aika lailla (www.kaypahoito.fi)


Liikunnan ehkäisyvaikutus:
Tutkimusten mukaan liikunta ehkäisee riskiä sairastua ainakin rinta-, paksusuoli-, eturauhas- ja munasarjasyöpään.


Asahi-terveysliikunnan hyöty


Syöpään sairastuneelle suositellaan liikuntaa terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitämiseksi aivan samoilla periaatteilla kuin terveellekin:

  • puuhasteluliikuntaa, joka tapahtuu tavallisen elämän asioiden hoitamisessa
  • happiliikuntaa: esim. reipasta kävelyä yms. noin 2,5 tuntia viikossa
  • voimistelua: vähintään kaksi kertaa viikossa puoli tuntia kerrallaan.

Asahi-terveysliikunta on optimaalinen harjoittelutapa nimenomaan UKK-Instituutin ja Duodecim-lääkäriseuran suosittelemaan voimistelutarkoitukseen. Asahin etuna on turvallisuus. Pehmeän liikkumisen ansiosta mikään kudos ei rikkoudu, vaan stimuloituu vahvistumaan. Asahissa on toisaalta myös nopeita täräyttäviä liikkeitä, joiden tarkoituksena on ylläpitää luuston vahvuutta ja nopeita lihassäikeitä, jotka iän mukana tahtovat surkastua. Nämä nopeat liikkeet eivät sovi kaikille. Jos esimerkiksi on luustossa etäpesäkkeitä, tulee olla varovainen.


Suomalaista asahi-terveysliikuntaa on optimaalisinta harjoittaa ryhmäliikuntana. Ryhmässä harjoitteleminen tuottaa parhaiten mielenterveyshyötyjä. Ryhmäliikunnan teho on osoitettu masennuksesta toipumisessa.


Suomalainen asahi, leikillisesti ilmaistuna ”suomalainen aamuvoimistelu”, muistuttaa kiinalaista liikuntatapaa ”kiinalaista aamuvoimistelua”. Asahi on kuitenkin paljon yksinkertaisempi ja helposti opittava voimistelumuoto. Jokainen harrastaja pystyy harjoittamaan asahia aivan tyydyttävästi jo ensimmäisellä harjoituskerralla! Suosittelen harjoituksia jonkin verran joka päivä. Esimerkiksi potilas voisi käydä asahi-ryhmässä harjoittelemassa kerran, tai kaksi kertaa viikossa, koska ryhmäliikunta on erittäin hyödyllistä mielenterveydelle. Lisäksi hän voisi harjoittaa asahia kotona omin päin 15 minuuttia päivässä.


Asahin kaltaisen liikunnan harjoittaminen johtaa myös aivojen kognitiivisten toimintojen kohentumiseen. Tällä tarkoitetaan, että muisti, päättelykyky ja oppimiskyky pysyvät paremmassa kunnossa.


Yrjö Mähönen,
sisätautien ja geriatrian erikoislääkäri,
yksi asahi-terveysliikunnan kehittäjistä



0
Feed

Jätä kommentti