Tee tämä liike tai huonosti käy...

Terveysliikunnan vastaisku eli lue, miten asahiohjaaja ja –kouluttaja Risto Lehto näkee tämän päivän trendien ongelmat ja miten terveysliikunta voisi siihen vastata.

Jokainen meistä on varmasti törmännyt somekanavissa tai iltapäivälehtien huutavissa otsikoissa räväkkään otsikkoon: “Pystytkö sinä tähän taivutukseen? Jos et pysty, olet riskiryhmässä”. Sitten yrität vääntäytyä samaan asentoon kuin tämä ihomyötäiseen jumppatrikooseen sonnustautunut salskea tai hemaiseva selvästi aktiiviurheilullinen jumppaohjaaja. Tässäkö se sitten oli. En saanut päätäni suorin jaloin taivutettua polviin, joten onko aika hyvästellä läheiset? 


Entäpä sitten se mieliala ja masennus? Siihenkin löytyy oma asentonsa. Jos mieli on maassa, niin tee ensin tämä asento, jossa väännät polvesi niskan taakse tai sitten pidät jalat lootusasennossa...ja seisot päälläsi. Tästäkö se alakulo ja masennus lähtee.

No jos ei jaksa eikä taivu.... 


Vain nopeat elävät 

Elämme aikaa jolloin vauhdikkaat käänteet pitävät meidät aktiivisena. Ole fit! tee HIITtiä! Nosta traktorinrengas ja mielellään se traktorikin ilmaan. Se on sitä oikeaa liikuntaa. Mikä on seuraus? Seuraus on se, että ostamme erilaisia fitnessvälineita ja –asusteita edelleen myytäväksi sitten kirpputoreilla. Kymppikorteissakin on lompakon pohjalla vielä käyttämättömiä kertoja; ei jaksa.

Entäpä sitten se loukkaantumisriski; sohvan pohjalta kipsiin. Liikkumattomuudesta loikka kaukaloon kuten parikymppisenä saattaa olla viisikymppiselle kohtalokas. Keho ei kestä näin nopeaa muutosta liikuntatottumuksiin ja vammautuminen on todennäköistä.

Masennumme entisestään, koska se pikaohjelma, jota suoritimme iltapäivälehtien pikatestien mukaan, ei toimikaan. Tai jatkamme elämää sohvalla, mutta nyt jalka kipsissä- Mutta ei hätää, jääkaapin pakastelokerossa on jätskiä...se auttaa. 


Mikä on vaihtoehto? 

Olisiko olemassa vaihtoehto No pain no gain –periaatteelle? No pain, big gain. Onko olemassa vaihtoehtoa energiaa kuluttavalle ja stressaavalle aktiiviliikunnalle? Liikunnan pitäisi olla energiaa tuovaa ja mieltä rauhoittavaa. Ei kaikki liikunta ole rentouttavaa. Monissa lajeissa on kilpailuelementti tai sitten ne ovat energiaa syöviä. Olisiko aika pohtia terveysliikuntaa? Terveysliikunnan määritelmä on, että se tuottaa terveydellisiä hyötyjä hyvällä hyötysuhteella ja pienin haitoin. Helppo esimerkki tällaisesta on tietysti kävely. Vielä tehokkaampi vaihtoehto on terveysliikunta asahi. Asahi on niin tehokasta, että kutsumme sitä jo terveys-asahiksi. 


Miksi asahi on ratkaisu? 

Pohditaan ensin sitä vauhtia. Mitä jos keskeytät tämän lukemisen ja menet pihalle ja vedät siinä parkkipaikalla 60 metrin pikapyrähdyksen? Revähtikö... Aloitetaanpa toisin. Luet tätä artikkelia koneelta tai kännykältä, joten mitä jos ensin nostaisit katseesi. Hengitä hetki rauhassa nenän kautta sisään ja ulos. Käännä sitten päätäsi ja katsettasi hitaasti vasemmalle, sitten keskelle, sitten oikealle. Toista pari –kolme kertaa. Seuraavaksi kumarru hitaasti siten, että selkäsi pyöristyy. Sitten nouset hitaasti kumarruksesta ja katso kohti kattoa. Sitten pyörität olkapäitäsi hitaasti ensin taaksepäin ja sitten vaihda suuntaa. Näin suoritit lyhyen terveysliikunnan taukovoimistelun. Sait seuraavia etuja. 

  • Vilkastutit verenkiertoasi jumittuneissa olkapäissä sekä yläselän ja niskan alueella
  • Annoit silmien levätä
  • Sait happiliikuntaa eli lievitit hengittämällä veren happamuutta eli liika hiilidioksidi poistui
  • Rauhoitit mieltäsi

Asahi on todellista stressinpoistoa

Sinun ei tarvitse vääntää itseäsi asentoihin, mihin et pääse tai et vain yksinkertaisesti voi johtuen vaikka tilanteesta tai paikasta. Asahi on liikuntaa, jota voi sen sijaan tehdä pienilläkin liikkeillä. Ensinnäkin hengitämme rauhallisesti nenän kautta, jolloin autonominen hermostomme siirtyy ruoansulatustilaan. Asahia harjoitellaan rauhallisilla liikkeillä, jolloin suuntaamme tietoisuutemme liikeaistimukseen ja vaiennamme puhekeskusten aluetta. Lisäksi hitaan liikkeen kautta keskitymme aistimuksiin omasta kehostamme keskittymällä hitaaseen liikesuoritukseen. Asahin harjoitteluun ei kuulu taustamusiikkia. Sen sijaan normaaliin äänimaailmaan kuuluvia ääniä ei vaienneta; ne kuuluvat elämään. Asahi on Mindfulnessiä rauhallisessa liikkeessä. 


Mites se kehon terveys sitten?

Asahi on monipuolista liikuntaa. Asahisarjan aikana voimistamme niskahartiaseutua sekä yläselkää. Vahvistamme selkää sekä jalkoja. Lisäksi kehitämme tasapainoamme. Asahia tehdään aina seisten, joten kyseessä on kehopainoharjoittelua. Aloitamme asahisarjan aina rentoutusosiolla, jolla valmistaudumme liikesarjaan. Ensimmäinen osio on niskahartia- ja yläselkäalueen voimistamista ja venyttelyä. Liikkeitä tehdään n. 4-8 ja sitten siirrytään eteenpäin. Seuraava osio on alaselän kiertoliikkeet ja taivutukset. Viimeisenä tulevat tasapainoliikkeet. Koko sarjan aikana seistään ja tehdään polvilla joustavaa liikettä, jolloin syntyy jatkuva pumppuliike, joka vahvistaa jalkoja. Kevyt pumppaava liike parantaa kudosten verenkiertoa sekä imunesteen virtausta.



Pitääkö nyt unohtaa se punttisali?

Ei missään tapauksessa. Me tarvitsemme erilaisia haasteita ja varsinkin punttisali- eli voimaharjoittelu on tärkeää lihaskuntomme takia. On hyvä muistaa, että lihasmassa pienenee prosentilla vuodessa 50 ikävuoden jälkeen. On siis hyvä muistaa voimaharjoittelu.

Asahi ei sulje tietenkään pois muita lajeja. Asahi tuo sinulle vaihtoehdon eli voit välillä hidastaa itseäsi, mutta tehdä silti mielekästä liikuntaa oman lajisi vastapainoksi. Jos pidät jatkuvasti liikunnassasi kovaa intensiivisyyttä, voi pahimmassa tapauksessa olla vaarana ylikunto eli stressitila. Tee välillä asahia. Asahi sopii myös voimaharjoitteluun vaikka toistojen välillä. Näin mieli rauhoittuu ja veri hapettuu. Pidät myös yllä hyvää fiilistä, jolloin olet valmis uusiin nostoihin.

Asahi tuo vaihtoehdon arkielämän stressiin ja henkisiin paineisiin. Ota hetki aikaa itsellesi, tee asahin hengitysliikkeitä ja rentoutusliikkeitä ja venyttele hiukan. Pienen taukovoimistelun jälkeen voit taas jatkaa.



Kaikki perustuu tutkittuun tietoon

Kuten olen kirjoittanut asahin vaikutuksista, olen myös perustellut niiden vaikutuksia. Perustelujen taustalla on tutkittu tieto. Asahi Nordic perustelee asahin terveysvaikutukset tutkitulla länsimaisella lääketieteellä. Voit verrata Asahi Nordicin periaatteita suoraan vaikka UKK-instituutin, http://www.ukkinstituutti.fi/, periaatteisiin ja huomaat, että Asahi perustelee terveysväitteensä samalla tavalla. Miksi näin? Vastaus on varsin yksinkertainen eli se tuli jo tuossa sanottua eli perustamme terveytemme tutkittuun tietoon. Mihinkäs muuhun...?

Osallistu asahitunneille. Kysy ohjaajalta sovelluksia omaan lajiisi. Löydät tietoa asahista sivuiltamme.

Kirjoittaja Risto Lehto on Asahi Nordicin kouluttaja ja ohjaaja sekä Asahi Nordic ry:n varapuheenjohtaja. Tutustu ohjaajaan https://ristolehto.net ja myös @asahi turussa Faceboookissa.
0
Feed

Jätä kommentti