eläkeläisten asahi

Tuumasta toimeen! Vastaus ohjaajapulaan: Lue miten paikallisyhdistys hommasi oman asahinohjaajan!

Asahi Nordicin pääkouluttaja Margaret Vainio haastattelee Tytti Mantere-Hännistä kokemuksestaan oman eläkeyhdistyksen "nimikko"asahiohjaajana

 

Margaret ja Tytti keskustelee asahituokion jälkeen Suopunki -talossa Suolahdessa, Keski-Suomessa:

Margaret: Kävin oikein paikan päällä kun Suolahden Suopunki -harrastustalossa Tytti Mantere-Hänninen veti kevään viimeistä Asahi Nordic terveyliikuntatunnin paikallisen Eläkkeensaajien jy:n jäsenille. Asahi Nordic on suomalainen terveyliikuntamuoto kehitetty tämän vuosisadan ihmisille ja se perustuu moderniin lääketieteeseen. Tunnelma on leppoisaa ja iloista. Tunnin jälkeen on aikaa kysyä Tytiltä vähän enemmän. 

Minkälaista työtä olit tehnyt ennen eläköitymistä?

Tytti: Jouduin lopettamaan apteekkityön ikäni vuoksi koronan alettua. Olin kotona yksin koirani kanssa, aloin kutoa ja kuunnella äänikirjoja. Aika kului, mutta liikunta unohtui.

 

M: Miten pääsit mukaan Suolahden Eläkkeensaajien toimintaan?

T: Suolahden eläkkeensaajista Tuulikki Manninen houkutteli minut liittymään yhdistyksen virelavis -ryhmään ja muuhunkin toimintaan siellä erilaisissa tapahtumissa ja kerhoissa.

 

M: Yhdistystoiminta on oikein hyvä tapa estää syrjäytymistä ja yksinäisyyttä kun on jäänyt pois työelämästä. Teidän ryhmä täällä Suopungissa on loistava esimerkki siitä. Toiminta on monenlaista ja se tuo vaihtelevuutta arkirutiiniin. Sen aistii jo kun tulee ovesta sisään, että täällä on hyvä yhteishenki!

Mutta mistä saitte tietoa asahista?

T: Eräänä maanantaina meillä oli Tapani Kiminkinen kertomassa terveyteen ja sairauksiin liittyvistä asioista. Liikunnan osuus sairauksien ehkäisyssä tuli myös ilmi. Luennon lopuksi Ulla Kiminkinen veti meille asahituokion.

 

M: Minäkin olin viime talvena Tapsan tilaisuudessa, jossa oli useita maamme huippu terveystiedemiehiä luennoimassa ja Ulla veti sielläkin asahituokion. Asahi on oikein hyvä yhdistelmä Tapsan luentoihin, kun hän ensin kertoo miten liikunta on lääke moneen vaivaan, ja sitten Ulla saa koko luentosalin liikkumaan luentojen välissä! Tapani on aina ollut liikunnan puolestapuhuja. Hän keksi ja jakoi potilailleen “kuntoresepteja” pillerireseptien sijaan aina kun oli mahdollista koko uransa aikana Saarijärven terveyskeskuksen lääkärinä. Mutta, ilmeisesti Ullan asahituokio teki vaikutuksen teihin. Kerro siitä lisää!

T: Siitä heti syntyi ajatus, että kukahan lähtisi asahikoulutukseen. Oli tarkoitus, että yhdistys maksaa kurssin ja kurssin käynyt alkaa vetää asahiryhmää. Näin sitten kävikin. Innostuin asiasta ja lupasin lähteä ohjaajakurssille.

 

M: Ja siellä ohjaajakoulutuksessa sitten me tavattiin ekan kerran. Olin siellä sisätautien ja geriatrian erikoislääkäri Yrjö Mähösen kanssa ohjaamassa Asahi Nordicin ohjaajakoulutusta viime elokuussa Saarijärvellä. Sattui kätevästi, että kurssipaikka, Saarijärven Ruustinna, oli sinulle vain lyhyt matka Suolahdesta. Koko ryhmä oli oikein innostuneita ja keli suosi meitä niin, että saimme harjoitella paljon pappilan pihamailla. Siellä oli sekä aloittelevia ohjaajien että jatkokurssin opiskelijoiden opetusta rinnakkain ja osittain yhdessä. Sekin oli kiva sattuma, että Ulla Kiminkinen oli mukana samalla kurssilla jatkokoulutuksessa. Koska yksi asahin kehittäjästä, Asahi-Ykä, oli paikkakunnalla, myös Maalaislääkäri kävi kuuntelemassa tarkkaan Mähösen kurssiluentoa Asahin terveysvaikutuksista. Tässä esimerkkinä Yrjön luennosta asahista nivelrikkokivun hoidossa. 

Lääkärit saivat vielä jatkaa keskustelua Saarijärven Ruustinnan maukkaalla lounaalla. Oikein kivoja muistoja jäi siitä kesäisestä kurssista ainakin meillä ohjaajille. Minkälainen oli sinun kurssikokemus?

T: Kurssi Saarijärvellä oli antoisa ihanassa miljöössä hyvien opettajien Margaretin ja Yrjön ohjauksessa. Teimme harjoituksia sisällä ja ulkona ja saimme hyvää tietoa asahiliikunnan tehosta sekä kehoon, että mieleen.

 

M: Mutta sinulle Tytti, täytyy nostaa hattua! Moni käy ohjaajakoulutuksessa, mutta ei kaikki uskalla ottaa sitä seuraavaa askelta ja perustaa oman ryhmän. Kerro enemmän miten oma ryhmä lähti sitten syksyllä liikkeelle.

T: Kurssin käytyäni aloin vetää ryhmää Suopungissa Suolahdessa joka toinen keskiviikko. Osallistujia on yhteensä ollut n. 20 ja kerralla 10-11 henkilöä. Yhdistin joskus tunnin alkuun pienen aivojumpan. Alku jännitti tietysti, ja nopeatempoisena ihmisenä minun piti keskittyä siihen, että en kiirehtinyt liikaa. Sain siitä aluksi palautetta ja se oli oikein hyvä. Edelleen saan tehdä työtä siinä, että muistan edetä tarpeeksi rauhallisesti.

 

M: Kun osallistuin sinun tunnilla täällä Suopungissa, huomasin miten hyvä oivallus sulta on siinä, että otat aivojumppaa ennen varsinaista asahin osuutta. Sinun ohjaamasi tehtävät eivät ollut olenkaan helppoja, esim. yksi käsi taputtaa päätä, toinen silittää vatsaa, ja sitten kädet vaihtaa roolia. Vaativin harjoitus minulla oli sormileikki, jossa etu ja keskisormi olivat pystyssä yhdessä kädessä ja toisessa peukalo ja etusormi. Vaihtaminen edestakaisin vaati yllättävän kovaa keskittymistä! Sitä mun täytyy salaa harjoitella kotona!

Asahituntiin voi yhdistää monia muita asioita. Meidän ohjaaja Ulla, Rodoksella joskus lisää seisovia tasapainoharjoituksia eri liikuntalajista. Tämä tuo vaihtelu ja virkistystä kaikille. Mutta asahi on niin monipuolinen paketti itsessään, ettei välttämättä tarvi siihen lisätä mitään. Sen huomattiin tunnin lopussa kun tehtiin perussarjan pelkässä hiljaisuudessa kuinka hoitava ja virkistävä asahi on itsessään. Miksi asahi sopii sinun mielestäsi eläkeläisryhmille?

T: Ryhmässä on eri kuntoisia ihmisiä ja liikkeet voi tehdä myös istuen. Asahin yksi etu on juuri se, että sitä voivat harrastaa monenkuntoiset ihmiset.

 

M: Ovatko ryhmäläiset antaneet sinulle palautetta? Ja miten oma kroppasi on tykännyt asahista?

T: Ryhmältä olen saanut myönteistä palautetta ja kiitosta siitä, miten hyvää asahi tekee sekä keholle, että mielelle. Itselleni olen saanut myös samalla kunnon kohotusta ja vetreyttä. Varsinkin niska-hartiavaivat pysyvät poissa ja selkärangan liikkuvuus lisääntyy.

Asahin ja ryhmäliikunnan anti on paitsi fyysisen myös psyykkisen hyvinvoinnin paraneminen.

Ensi syksynä jatkan edelleen ihanan ryhmäni kanssa.

 

M: Kiitos, Tytti, tästä haastattelusta! Varmasti äänikirjojen kuuntelu ja kutominenkin sujuu paremmin nyt kun muistaa tauottaa paikalla oloa asahituokiolla... Haluan onnitella sinua ja teidän paikallista eläkkeensaajien ryhmää! Hengitysliitto, esim. on myös alkanut kouluttaa omia asahinohjaajia. Teidän toiminta Suolahdessa sopii loistavana vinkkinä ja esimerkkinä muillekin yhdistyksille ympäri Suomea! Jos ei paikkakunnallenne ole vielä ohjaaja, ei muuta kun lähettää jonkun ohjaajakoulutukseen! Näin tuumasta toimeen! Tulevat ohjaajakoulutukset löytyvät Asahi Nordicin kotisivulle: www.asahinordic.com

Hyvää kesää lomaa - muistakaa tehdä asahia ulkona kesällä, vaikka laiturilla - ja kaikkea hyvää syksyllä kun asahiryhmäsi taas kokoontuu!

0
Feed

Jätä kommentti